Ampliació notícia

Tindrà la seua seu en l'Escola Nacional de Policia

El Consell de Ministres aprova els Estatuts del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional

La seua aprovació permetrà subscriure el corresponent conveni d'adscripció amb la Universitat de Salamanca per a l'inici dels estudis de Grau en Estudis Policials

Per a la posada en marxa d'este organisme autònom, que dependrà del Ministeri de l'Interior, a través de la Direcció general de la Policia, s'ha dedicat una partida de quatre milions d'euros

El Centre Universitari iniciarà la seua activitat este mateix any amb un primer curs acadèmic dirigit a 400 Oficials de Policia

Logotip Centre Universitari Formació de la Policia Nacional

02/08/2022

El Consell de Ministres va aprovar ahir els Estatuts del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional, després que el passat mes de desembre els Pressupostos Generals de l'Estat inclogueren la creació d'este organisme autònom, iniciant-se així una nova etapa en el sistema educatiu de la Policia Nacional que proporcionarà als seus membres una formació especialitzada i de qualitat, adaptada a les necessitats en matèria de seguretat pública.

La seua elaboració i aprovació ha comptat amb la participació dels sindicats policials en les sessions de treball, previ a la seua presentació davant el Consell de la Policia, que juntament amb aportacions dels diferents Ministeris i el Consell d'Universitats han facilitat la seua tramitació alhora que s'ha introduït millores que han contribuït al fet que el dictamen del Consell d'Estat permetera elevar-ho al Consell de Ministres per a la seua verificació i aprovació.

L'aprovació dels Estatuts del Centre Universitari permetrà subscriure el corresponent conveni d'adscripció amb la Universitat de Salamanca per a l'inici dels estudis de Grau en Estudis Policials durant el pròxim curs acadèmic, començant a un nou model de formació policial.

Organisme autònom dotat de personalitat jurídica

Per a la posada en marxa del Centre Universitari es dedica una partida de quatre milions d'euros. S'ha creat com un organisme autònom dotat de personalitat jurídica pròpia, autonomia econòmica, financera i de gestió, i plena capacitat d'obrar per al compliment de les seues finalitats. 

Dependrà  del Ministeri de l'Interior, a través de la Direcció general de la Policia, i adquirirà la condició de centre universitari adscrit, podent impartir estudis conduents a l'obtenció de títols universitaris oficials.

Tindrà la seua seu principal en l'Escola Nacional de Policia, en la ciutat d'Àvila, si bé per al desenvolupament de les seues activitats podrà disposar d'altres seus. La seua finalitat serà impartir als membres de la Policia Nacional la formació corresponent als estudis universitaris.

Constituïx l'objecte del Centre Universitari impartir els ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols universitaris oficials en les modalitats i condicions que es determinen, promoure l'obtenció de títols de grau i postgrau en els àmbits d'interés de la Policia Nacional, i definir i desenvolupar línies d'investigació que es consideren d'interés per a la Policia Nacional, col·laborant, quan així es determine, amb altres entitats i organismes d'ensenyament i investigació, públics o privats.

El Consell Rector serà el superior òrgan col·legiat de govern, i estarà presidit per la persona titular de la Direcció general de la Policia. El personal estarà integrat per funcionaris de la Policia Nacional i personal adscrit a la Direcció general de la Policia, d'acord amb el que s'establisca en els seus estatuts. Així mateix, es podrà contractar personal docent i investigador per al desenvolupament de l'activitat d'esta naturalesa, que haurà de comptar amb la capacitació adequada. Els estatuts del centre universitari s'aprovaran en el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'esta Llei.

Inici durant el present any

Este mateix any, el Centre Universitari de la Policia Nacional iniciarà la seua activitat amb el seu primer curs acadèmic en el qual 400 oficials de la Policia Nacional podran començar a cursar estudis de Grau, la qual cosa els permetrà comptar amb la titulació adequada per a optar a ascensos i desenvolupar la seua carrera professional dins de la Policia Nacional.

Però a més d'impartir els ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols universitaris oficials, també està previst que puga promoure l'obtenció de títols postgrau en altres matèries d'interés de la Policia Nacional, així com desenvolupar línies d'investigació que es consideren d'interés científic col·laborant amb altres entitats i organismes d'ensenyament i investigació, públics o privats.

A través del Centre Universitari es realitzaran estudis de Grau Universitari en  i Màster per a promoure una carrera professional harmonitzada i única, ja tinga el seu origen en la promoció interna o en ingrés per oposició lliure. Concretament es cursarà el Grau Universitari en Estudis Policials per a qualificar als ja oficials de policia en el seu futur accés a l'Escala de Subinspección, i el Màster Universitari en Seguretat i Funció Policial amb l'objectiu de formar als futurs inspectors en matèries pròpies del comandament i en competències digitals, cibercrimen, i delinqüència financera, així com competències lingüístiques suficients per al foment d'activitat internacional policial.

Centre d'Idiomes

La creació del Centre d'Idiomes de la Policia Nacional permetrà dur a terme un ampli pla de formació en idiomes per a tots els membres de la Policia Nacional obtenint, després de superar els corresponents cursos, un acreditació del nivell aconseguit mitjançant una Certificació vàlida en el Marc Comú Europeu de Referència per a les llengües (MCER – CEFR: Common European Framework of Reference). Destacable que estos certificats són vàlids a l'efecte d'acreditació d'habilitats/habilitats lingüístiques en l'àmbit de la Policia Nacional.

Planes d'Estudis

La malla curricular del Grau Universitari en Estudis Policials marcarà el nou Pla d'estudis, tant de Policia com d'Oficial, atés que serà aplicable l'oportú reconeixement dels crèdits (ECTS) obtinguts durant estes etapes, alhora que conforme a la legislació vigent es podrà accedir als estudis de Grau des dels estudis de Tècnic Superior.  

Esta formació inicial mixta, policial i universitària, tindrà la seua continuació amb la incorporació de nous cursos de formació per a l'accés a categories superiors, impartits pel Centre a través de les Universitats adscrites al mateix, a través del Curs de Postgrau en Gestió i Transformació Digital –dirigit a futurs inspectors cap- i el Curs Superior de Direcció i gestió del Talent orientat als futurs comissaris. A més, el Curs Universitari Superior d'Alta Direcció i Planificació Estratègic anirà dirigit als futurs comissaris principals. 

Aquesta Oferta formativa serà complementada per estudis d'especialitat, ja siguen propostes de títols oficials específics com podria ser el cas de Policia Científica o creació d'estudis i cursos propis que aporten valor a la funció policial.  Per exemple es desenvoluparia els següents:

  • Màster Universitari en Ciències forenses
  • Màster Universitari en Ciberseguretat
  • Màster Universitari en Investigació Financera i Xarxes Criminals.
  • Màster en Cooperació Policial Internacional.
  • Màster en Drets Humans.

A més, el Centre Universitari podrà ser l'instrument per a potenciar projectes de col·laboració i investigació amb altres administracions, la Universitat i entitats públiques i privades, convertint-se en element clau en el desenvolupament de les activitats per a potenciar el R+D+i en l'àmbit de la Policia Nacional.

En definitiva, a punt de complir 200 anys de vida, la Policia Nacional adopta un sistema de formació universitari que constituïx en si mateix un valor ja que es convertix en un instrument per a transmetre i actualitzar els coneixements i els valors que sustenten l'activitat policial en una societat democràtica.

Últimes notícies