Ampliació notícia

El Rei Felip VI inaugura el Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional

Felip VI ha inaugurat el primer curs acadèmic que impartix el recentment creat Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional, en una cerimònia la transcendència de la qual ha destacat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que haseñalado que "hui naix la Policia Nacional del futur".

Fotografia Escola Policia Nacional

20/10/2022

En la seua intervenció en l'acte inaugural, celebrat en l'Escola Nacional de Policia d'Àvila, Grande-Marlaska ha assegurat que la formació impartida en el Centre Universitari conformarà una Policia Nacional "més i millor preparada per a protegir a la societat espanyola enfront de les noves maneres d'operar dels desafiaments tradicionals, com la delinqüència organitzada o el terrorisme, i per a generar respostes eficaces enfront dels reptes que la moderna criminalitat ens plantejarà en les pròximes dècades, així com a aquells vinculats al canvi climàtic i a la transformació digital".

Al costat del ministre de l'Interior, han assistit a l'acte acadèmic el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez; el director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo, i el director adjunt operatiu del cos, comissari Jose Ángel González, entre altres alts càrrecs del Ministeri de l'Interior.

A més, han presenciat la cerimònia el president de la Junta deCastilla i León, Alfonso Fernández Mañueco; la delegada del Govern a Castella i Lleó, Virginia Barcones, i l'alcalde d'Àvila, Jesús Manuel Sánchez, entre altres autoritats.

L'àmbit acadèmic han estat representat pel rector de la Universitat de Salamanca, Ricardo Rivero; el director del Centre Universitari, José García, i nombrosos membres del claustre de professors, així com el secretari General d'Universitats, José Manuel Pingarrón, i la secretària general de Formació Professional, Clara Sanz, tots dos del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Per al ministre de l'Interior, "la creació d'este Centre Universitari culmina la cerca d'un ensinistrament especialitzat i d'excel·lència, una formació que proporcione als agents de Policia Nacional els coneixements i les habilitats/habilitats imprescindibles per a un eficaç acompliment de la seua transcendental labor".

El rang universitari que ara adquirixen els seus estudis "és el mitjà més adequat per a transmetre i actualitzar els coneixements i valors que sustenten l'activitat policial en una societat democràtica i moderna", a afegit Grande-Marlaska.

400 alumnes

Després de la cerimònia d'inauguració, en el Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional, quatre-cents oficials de la Policia Nacional inicien els estudis del Grau Universitari en Estudis Policials, títol oficial verificat per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Castella i Lleó (ACSUCYL) que els habilitarà per al seu futur accés a l'Escala de Subinspección del cos.

El grau inclou quaranta assignatures de les branques de ciències socials i jurídiques (Dret, Sociologia i Psicologia), i d'Enginyeria i Arquitectura (Informàtica). Estructurat quatre cursos equivalents a 240 crèdits ECTS (European Credit Transder System o Sistema Europeu de Transferència de Crèdits, adoptat per totes les universitats de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) per a garantir l'homogeneïtat i la qualitat dels estudis que oferixen) repartits entre assignatures de formació bàsica (60 ECTS), obligatòries (120 ECTS), pràctiques externes (48 ECTS) i un treball fi de grau (12 ECTS).

Estes quaranta assignatures seran impartides per un total de 150 professors, en la seua major part en modalitat presencial en les instal·lacions del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional a Àvila, amb el suport d'activitats a distància a través del Campus Virtual de la Universitat de Salamanca.

El primer curs que ara comença es dividix en dos semestres, el primer dels quals acaba el 13 de febrer de 2023 i el segon el 09 de juny. La càrrega de treball de l'estudiant ha sigut fixada en 1.500 hores  per curs acadèmic, equivalents a un crèdit de 25 hores de treball.

Pròxima ampliació lectiva

La creació del Centre Universitari de la Policia Nacional a la fi de l'any passat mitjançant la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat ha suposat la més important transformació que ha patit l'Escola Nacional de Policia des de la seua posada en marxa el 13 gener 1986. El passat 1 d'agost el Consell de Ministres va aprovar els seus estatuts i al setembre el Ministeri de l'Interior i la Universitat de Salamanca van subscriure el conveni que ha permès l'inici de la seua activitat docent.

A curt termini, el Centre Universitari sumarà a la seua oferta formativa el Màster en Seguretat i Funció Policial, destinat a els qui es plantegen l'ascens a la categoria d'Inspector. I a continuació incorporarà cursos de formació per a l'accés a categories superiors:

  • Curs de Postgrau en Gestió i Transformació Digital, dirigit a aspirants a Inspectors Caps
  • Curs Superior de Direcció i gestió del Talent, per a aspirants a Comissari
  • Curs Superior d'Alta Direcció i Planificació Estratègica, per a els qui vullguen ascendir a la categoria de Comissari Principal.

L'oferta formativa del Centre Universitari serà completada per títols oficials específics i amb cursos propis que aporten valor a la funció policial a través de màsters, així com amb projectes de col·laboració i investigació amb altres administracions, universitats i entitats públiques i privades, per a potenciar el R+D+i en l'àmbit de la Policia Nacional.

Últimes notícies